Koolmonoxide

Koolmonoxide is een dodelijk gas, wat ontstaat door onvolledige verbranding van hout, kolen en/of gas. Dit dodelijke gas zie je niet, je ruikt het niet en je proeft het niet. Het wordt ook wel de stille sluipmoordenaar genoemd.

Koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is ook wel bekend als CO en wordt 250 keer sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Een kleine hoeveelheid koolmonoxide in de lucht, kan je al ziek maken, al snel leidt dit tot bewusteloosheid en in ernstige gevallen tot de dood.

In Nederland belanden jaarlijks honderden mensen in het ziekenhuis en overlijden er zo’n 10 tot 15 door koolmonoxidevergiftiging.

Een vergiftiging kan echt iedereen overkomen. Het is van belang dat u zich bewust bent van de risico’s en gevaren, maar ook hoe u deze kunt voorkomen.

Voorkomen koolmonoxidevergiftiging

1. Kijk kritisch naar uw verbrandingstoestel(len)

  • Zorg voor jaarlijks onderhoud van uw toestellen.
  • Laat minimaal 1 keer per jaar uw schoorsteen vegen
  • Bevat het sporen van roet, roest en/of corrosie, dit wijst op een slechte staat van het toestel, neem contact op met ons.

2. Ventileer goed

Goed ventileren is belangrijk voor uw gezondheid. Dit betekent niet dat u alle ramen tegen elkaar open moet zetten, maar het openzetten van de luchtrooster en een kiepraam is voldoende.

3. Plaats een koolmonoxidemelder

Het plaatsen van een koolmonoxidemelder zorgt er voor dat u tijdig wordt gealarmeerd. Het plaatsen van een koolmonoxidemelder is niet moeilijk, volg altijd de aanwijzing in de beschrijving op.

Belangrijke plaatsen om een melder op te hangen zijn; – de ruimte waarin gestookt wordt, de ruimte waar bijvoorbeeld uw cv-ketel hangt, ook adviseren wij een om een melder in de slaapkamers op te hangen.

Wat te doen als de koolmonoxidemelder afgaat

  1. Zet alle ramen en deuren wijd open. Van groot belang is dat er z.s.m. frisse lucht binnenkomt. (LET OP: doe dit alleen als dat zonder risico van uw eigen veiligheid is)
  2. Waarschuw andere personen in uw woning.
  3. Indien mogelijk schakel het toestel uit en/of sluit de gastoevoer af.
  4. Evacueer eventuele slachtoffers uit de ruimte
  5. Ga naar buiten en bel 112

Wilt u meer weten over koolmonoxide en het voorkomen van koolmonoxidevergiftiging, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op.