CV-ketel

Een cv-ketel is de ketel van een centrale verwarmingsinstallatie, vandaar de afkorting CV. De ketel zorgt ervoor dat het water wordt opgewarmd. Op deze manier beschikt u altijd over warm water en worden uw radiatoren verwarmd.

Aardgas of stookolie

De meeste cv-ketels werken op aardgas of stookolie dat wordt verhit door middel van een brander. De circulatiepomp zorgt er dan voor dat het warme water in het systeem wordt gepompt. Door het rookafvoerkanaal kunnen de afvalstoffen va de cv-ketel worden afgevoerd naar buiten. U bedient de cv-ketel middels een thermostaat.

Werking cv-ketel

U vraagt zich wellicht af hoe een cv-ketel nou eigenlijk werkt. Een traditionele CV ketel die door gas wordt gestookt, zal pas gaan werken als de thermostaat hoger staat dan de kamer temperatuur. Het water zal dan gepompt worden om uw huis weer warm te maken. Afgekoeld water stroomt dan weer terug naar de ketel waar het water weer wordt verwarmd. Indien uw kamer de gewenste temperatuur heeft bereikt, zal de gastoevoer naar de branders worden afgesloten.

Doormiddel van een thermo-elektrische beveiliging wordt het gasregelblok bewaakt tegen uitstromen van onverbrand gas. De ketel zelf beschikt ook over een thermostaat. Deze thermostaat zorgt ervoor dat het water niet te heet wordt. Als het toch gebeurt dat het water een te hoge temperatuur krijgt, wordt de ketel uitgeschakeld. Deze manier van beveiligen zorgt er met name voor dat ketels die op de bovenste verdieping zijn geplaatst iets veiliger zijn.

Rendement

Het rendement van een cv-ketel is de afgelopen tijd steeds belangrijker geworden. Dit komt door de stijgende energieprijzen. We kunnen twee soorten rendement onderscheiden, het Verbeterd Rendement(VR ketel) en Hoog Rendement(HR Ketel). Indien 83% van de energie die wordt opgewekt veranderd in bruikbare warmte kunnen we spreken van een Verbeterd Rendement. Na 90% wordt dit Hoog Rendement genoemd. De besparingen kunnen enorm oplopen, tot wel honderden euro’s per jaar!

Verschil

U vraagt zich wellicht af wat precies het verschil is tussen een HR- en CV ketel. Zoals eerder aangegeven is een HR ketel een hoogrendementsketel, dat dus een hoger rendement heeft dan een CV ketel. Het gasverbruik is lager dan een CV ketel, dan bij een HR ketel. Een HR ketel verdient zich hierdoor binnen een aantal jaar terug. U kunt zo’n 280 euro per jaar op uw gasrekening besparen.
Een ander verschil is dat bij een HR ketel ook een afvoermogelijkheid moet worden gemaakt voor condenswater. De HR ketel is een norm geworden door het hoge rendement. 9 van de 10 verkochte cv-ketels zijn HR ketels. Als we kijken naar de gehele levensduur is de HR ketel goedkoper, de normale cv-ketel is dan wel goedkoper als het gaat om de aanschafprijs, maar qua verbruik is deze duurder.

Prijs

De prijs van een ketel wordt niet alleen bepaald door het product, maar ook door de kosten van de installatie. De prijzen van een cv-ketel plus de installatie ervan liggen gemiddeld tussen de €900,- en €1500,- euro.

Voor al onze tarieven verwijzen wij u naar de tarieven pagina.

Benieuwd wat een nieuwe ketel voor u gaat kosten? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op, door onderstaand formulier in te vullen.

    [anr_nocaptcha g-recaptcha-response]